arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 4: Cuaca dan Iklim di Malaysia

10 questions · Form 2 Geografi Bab 4: Cuaca dan Iklim di Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Fenomena angin kencang disertai hujan lebat pada waktu malam di pantai barat Semenanjung Malaysia dikenali sebagai...

  1. Angin Taufan
  2. Garis Badai / Angin Sumatra
  3. Bay Laut
  4. Angin Monsun Barat
Show answer

Answer: B

Angin Sumatra (Squall line) bertiup dari Selat Melaka pada waktu malam hingga subuh membawa hujan lebat dan angin kencang.

2. Berapakah jumlah purata hujan tahunan di Malaysia?

  1. Kurang daripada 1 000 mm
  2. 1 500 mm hingga 2 000 mm
  3. Melebihi 2 600 mm
  4. Melebihi 5 000 mm
Show answer

Answer: C

Malaysia menerima hujan yang lebat sepanjang tahun dengan purata tahunan melebihi 2 600 mm.

3. Apakah langkah mesra alam yang boleh diambil untuk mengurangkan kesan Pulau Haba di kawasan perbandaran?

  1. Menebang semua pokok di tepi jalan
  2. Membina lebih banyak jalan bertar
  3. Mewujudkan lebih banyak kawasan hijau dan taman bandar
  4. Menggunakan cermin pemantul haba pada semua bangunan
Show answer

Answer: C

Menanam pokok dan mewujudkan taman bandar (penghijauan bandar) membantu menyerap haba dan menurunkan suhu persekitaran.

4. Apakah fenomena cuaca yang berlaku akibat pembakaran hutan secara terbuka di negara jiran atau tempatan yang menjejaskan jarak penglihatan?

  1. Hujan Asid
  2. Jerebu
  3. Peralihan Monsun
  4. Taufan
Show answer

Answer: B

Partikel debu dan asap terampai di atmosfera akibat pembakaran terbuka menyebabkan kejadian jerebu.

5. Mengapakah jumlah hujan semasa Angin Monsun Barat Daya adalah kurang berbanding Angin Monsun Timur Laut?

  1. Di sekat oleh Banjaran Titiwangsa
  2. Di halang oleh Pulau Sumatra (kesan bayangan hujan)
  3. Ditiup dari kawasan kutub yang kering
  4. Tidak melintasi sebarang kawasan lautan
Show answer

Answer: B

Pulau Sumatra bertindak sebagai penghalang (kesan bayangan hujan) kepada Angin Monsun Barat Daya dari Lautan Hindi.

6. Apakah jenis iklim yang dialami oleh Malaysia?

  1. Iklim Mediterranean
  2. Iklim Khatulistiwa
  3. Iklim Sederhana Sejuk
  4. Iklim Monsun Tropika
Show answer

Answer: B

Malaysia terletak berhampiran Garisan Khatulistiwa dan mengalami Iklim Khatulistiwa yang panas dan lembap sepanjang tahun.

7. Penggunaan bahan kimia CFC (Klorofluorokarbon) dalam penyaman udara dan aerosol boleh menyebabkan fenomena...

  1. Hujan Asid
  2. Pulau Haba
  3. Penipisan Lapisan Ozon
  4. Banjir Kilat
Show answer

Answer: C

Bahan CFC yang dibebaskan ke atmosfera akan memecahkan molekul ozon dan menyebabkan penipisan lapisan ozon.

8. Apakah kesan utama Angin Monsun Timur Laut terhadap kawasan Pantai Timur Semenanjung Malaysia?

  1. Kawasan menjadi sangat kering dan berlaku kemarau
  2. Membawa hujan lebat yang berpotensi menyebabkan banjir
  3. Menyebabkan fenomena hujan asid yang teruk
  4. Suhu jatuh sehingga menyebabkan salji turun
Show answer

Answer: B

Angin Monsun Timur Laut melintasi Laut China Selatan dan membawa hujan lebat serta banjir di Pantai Timur.

9. Purata suhu tahunan di kawasan tanah rendah di Malaysia ialah kira-kira...

  1. 18°C
  2. 22°C
  3. 27°C
  4. 35°C
Show answer

Answer: C

Kawasan tanah rendah di Malaysia mempunyai min suhu tahunan sekitar 27°C.

10. Tanaman suhu sederhana seperti teh, kubis, dan bunga-bungaan sesuai ditanam di kawasan...

  1. Dataran Kedah-Perlis
  2. Cameron Highlands
  3. Dataran Johor
  4. Delta Rajang
Show answer

Answer: B

Kawasan tanah tinggi seperti Cameron Highlands mempunyai suhu yang sejuk (purata 18°C) yang sesuai untuk tanaman suhu sederhana.

Sponsored